Místním se snažíme pomáhat

Rozhovor s Ing. Robertem Kunftem

Jaká je vaše pracovní pozice a za co všechno vy ručíte?
Mám na starosti vše kolem stavby. To znamená spolupráci na akvizici nových projektů, odhady stavebních nákladů, projektovou přípravu, ale i samotnou realizaci staveb. Na to samozřejmě navazuje klientský a záruční servis. Do tohoto byznysu jsem přišel ze strany generálního dodavatele, kde část agendy je podobná, ale část agendy je zcela jiná. To mi vyhovuje, protože mohu uplatnit vlastní technické a organizační zkušenosti, ale přitom se mohu učit i nové věci.

Proč pomáháte s výstavbou čističek případně jiné infrastruktury?
Ve všech našich projektech se řeší odvod splaškových vod do prvotřídních čističek, které budujeme. Kvalita vypouštěných vod se pravidelně kontroluje a podléhá náročným požadavkům úřadů. Výrazně se také podílíme na veřejných investicích, jako je například výstavba vodovodního řadu. Tato infrastruktura nebývá v odlehlých částech obcí zachovalá, případně úplně chybí. Chceme našim klientům poskytnout tu nejlepší kvalitu a tím pomoci zdejším obcím, které na výstavbu potřebné infrastruktury například neměly peníze, případně ji územní či jiné strategické plány obcí vůbec neřešily.

Jak se kvůli pandemii a válce na Ukrajině v posledních měsících změnila cena stavebních materiálů?
Dostupnost materiálů i lidské síly se v posledních dvou letech výrazně zhoršila. Válka na Ukrajině k tomu jen přispěla poslední kapkou. Zvýšení cen není rovnoměrné a liší se podle materiálů, ale obecně lze říci, že se jedná o desítky procent ročně. Snažíme se flexibilně reagovat na trh a najít partnery jak mezi výrobci, tak i mezi dodavateli, kteří budou schopni nám vše potřebné pro realizaci dodat dle potřebného harmonogramu prací.